Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, amiből minden hónapban megtudhatja, hogyan csökkentheti biztosítási költségeit, mik a biztosítási piac legfrissebb hírei, és hasznos tippeket kaphat a kárbejelentéshez, kárrendezéshez.

Karrier

Jelenleg is biztosítási területen dolgozik? Szeretné kötöttségektől mentesen kiszolgálni ügyfeleit biztosításokkal, hitelekkel? Vegye fel velünk a kapcsolatot!


Állásajánlataink

Ügyfélszolgálat

Bátran forduljon hozzánk amennyiben problémája akad.

Béren kívüli juttatások 2012

Cafeteria 2012 - A cégek még 2012-ben is spórolhatnak és a dolgozók is jól járnak. Röviden összefoglaltuk a 2012-ben érvényes béren kívüli juttatásokra vonatkozó tudnivalókat.

Béren kívüli juttatások 2012-ben

2012-ben a kedvező adózású béren kívüli juttatások esetében a juttatás értékének 1,19 szeres után kell 16% adót fizetni, így 19,04% adóval számolhatunk.
A kedvező adózású béren kívüli juttatásokra +10% EHO fizetési kötelezettség is rakódik, melyet szintén a juttatás értékének 1,19-szeres értéke alapján kell számolni.
Így a kedvező adózású juttatások összes közterhe 30,94%.

Az egyes juttatások egyéni kerete mellett együtt is figyelni kell a kiadott összértéket, hogy az ne lépje túl az éves 500.000 forintos keretet. E keret felett ugyanis a juttatások értékének 1,19-szeresét alapul véve 27% egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

1995. évi CXVII. személyi jövedelemadóról szóló törvény 71 § alatt részletezi a béren kívüli juttatásokat.
A törvény szövege letölthető INNEN.

Az alábbi béren kívüli juttatások adhatók 2012-ben 30,94%-os adóval:
 
- Munkahelyi étkeztetés (12.500 Ft/hó értékig)
- Erzsébet kártya (5000 Ft/hó értékig.)
2012-ben a munkáltató munkahelyi étkeztetést biztosíthat a munkavállalóinak a törvényi szabálynak megfelelően és/vagy Erzsébet utalványt.
A munkahelyi étkeztetés 12.500 Ft/hó értekben adható a törvényi feltételek fennállása mellet, azaz a munkáltató telephelyen működő étkezőhelyen.
Az Erzsébet utalvány a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsájtott utalvány, melyet havi 5.000 Ft értekben adhat a munkáltató.
A két juttatás a munkavállaló választása szerint „és/vagy” kapcsolattal szerepel a törvény szövegében.

- Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya)
    - Szálláshely alszámla 225.000 Ft/év
    - Vendéglátás alszámla 150.000 Ft/év
    - Szabadidő alszámla 75.000 Ft/év
2012-ben a Széchenyi Pihenő Kártya 3 alszámlával működik. Ezek közül a szálláshely alszámlára  - több juttatótól származóan együttvéve - legfeljebb 225 ezer forint támogatás adható. A vendéglátás alszámlára - több juttatótól származóan együttvéve - legfeljebb 150 ezer forint támogatás adható, amely felhasználható melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is).
A szabadidő alszámlára utalt legfeljebb 75 ezer forint támogatás pedig a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásra használható fel.

- Iskolakezdési támogatás (minimálbér 30 %-a adható)
Az iskolakezdési támogatást az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait az adott év szeptemberében folytató gyermekekre alapozva adhatunk. Gyermekenként a minimálbér 30%-ig nyújtható ilyen juttatás minden erre jogosult munkavállalónak. A családi pótlékra jogosult szülő es vele egy háztartásban élő házastársa kaphatja, azaz egy közös gyermek után mindkét szülő igénybe veheti, ha ezeknek a feltételeknek megfelel

- Helyi utazására szolgáló bérlet
Azaz a „munkáltató nevére szóló számlával megvásárolt, kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet formájában juttatott jövedelem”.
Tehát kizárólag helyi közlekedésre alkalmas bérletet számolhatunk el, melynek számlája a munkáltató nevére szól.

- Önkéntes nyugdíjpénztár (havonta a minimálbér 50 %-a adható)
A munkáltató önkéntes nyugdíjpénztárba továbbra is a minimálbér 50 százalékáig fizethet havonta pénztári hozzájárulást munkavállalóinak, kedvezményes adózással.
Továbbra is be kell szerezni egy nyilatkozatot a dolgozóktól, hogy máshonnan nem kapnak ilyen juttatást.

- Önkéntes egészségpénztár (havonta a minimálbér 30 %-a adható)

Mindegyik önkéntes pénztári fajtára vonatkozik 1993. évi XCVI. Törvény az Önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról. (12. §) A munkáltató az önkéntes pénztári hozzájárulásból egyetlen munkavállalóját sem zárhatja ki, aki nála legalább 6 hónapja munkaviszonyban van. Ez azt jelenti, hogy a pénztári hozzájárulásra mindenki jogosult lesz az első 6 hónap munkaviszony után.
Minden jogosult munkavállalónak egységes mértékben kell munkáltatói hozzájárulást fizetni az önkéntes pénztárakba, hacsak a dolgozó ennek a szüneteltetéséről írásban nem nyilatkozik. Tehát ha valaki nem kér, vagy kevesebbet kér, arról jó, ha készítünk egy írásos nyilatkozatot. Ez akkor is szükséges, ha a juttatási rendszerben a dolgozók válogathatják össze, hogy egy adott keret értékéig, milyen juttatást kérnek.


Az alábbi béren kívüli juttatások ADÓMENTESEN adhatók 2012-ben:

- Kockázati élet-, baleset- es betegségbiztosítás

Eddig a kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítás, és a balesetbiztosítás díja tartozott az adómentes juttatások körébe. 2012. január 1-jétől a munkáltató által fizetett betegségbiztosítások díja is adómentessé válik.

- Sporteseményre szóló belépő

8. A nem pénzben kapott juttatások közül adómentes:
8.28. az ingyenesen vagy kedvezményesen
b) a kifizető által ugyanazon magánszemélynek az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet.

Ezt a juttatást nem saját sportolásukra költhetik majd a dolgozóink, hanem valóban egy versenyre, bajnokságra, meccsre szóló belépőt, bérletet vásárolhatnak vele. A fitneszbérlet, uszodabérlet tehát nem számolható el ilyen címen adómentesen.

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg ismerőseivel:
Iwiw Facebook Twitter Tumblr Google


Írta: psafe - Feltöltve: 2012-01-04 13:15 - Frissítve: 2012-01-04 13:15

BejelentkezésElérhetőségeink

+36-21-25-24-777
06-1-7001777
info@okok.hu
My status okok.hu

Partnereink

CARGLASS

Címkék

kgfb | kötelező felelősségbiztosítás | kötelező | kötelező biztosító | kötelező 2011 | casco | biztosítás kötelező | online kötelező | kgfb kalkulátor | kötelező váltás | kötelező biztosítás | lakásbiztosítás | utasbiztosítás
Bezár

Díjösszehasonlítás mobilon!

width=285
További információk